Meedoen in de samenleving

Sven (26) woont in Oud-Charlois en schrijft als onze buur regelmatig over het wonen in onze wijk

Het lijkt allemaal zo mooi, maar een vanzelfsprekendheid? Ho maar. Participeren (mee doen) in de samenleving is iets wat vaak wel wordt gezegd en geschreven, maar is helaas niet vanzelfsprekend.

Participeren in de samenleving is van cruciaal belang tegen bijvoorbeeld eenzaamheid maar misschien nog wel belangrijker is dat het zingeving geeft aan je leven. Participeren draagt bij aan je welzijn en gezonde geest. Helaas laat het nog wel eens te wensen over en zal Nederland nog nodige stappen moeten zetten om de daad bij het woord te voegen.
Het gevoel dat je meedoet in de samenleving is van cruciaal belang om een goed zinvol leven te leiden.

Het is hierbij belangrijk om een ieder in zijn eigen kracht te laten komen en vooral te beseffen dat iedereen een plek verdient in onze maatschappij.
Om die omslag te bewerkstelligen is toegankelijkheid het belangrijkste doel. Of je nou beperkt bent – op wat voor manier dan ook – of jong of oud bent, iedereen moet en mag er zijn.  En iedereen is dat op zijn manier, een ieder met zijn kwaliteiten. Hier speelt acceptatie ook een zeer belangrijke rol. Helaas is er in Nederland ook veel sprake van eenzaamheid of het gevoel van niet meetellen In de maatschappij.

Participeren geeft het gevoel van leven van lekker in je vel zitten een voldaan gevoel. Het bevordert kortom je kwaliteit van leven. Meedoen is leven, maar meedoen is ook gezien en gehoord worden. Ik denk dat we in Nederland de komende jaren nog heel veel te winnen hebben op dit soort gebieden. Ook als het gaat om toegankelijkheid van de mens bij acceptatie van elkaar en vooral niemand in de hokjes plaatsen.  Maar ook de omslag in niet denken in wat onmogelijk is, maar wat is mogelijk!

© Copyright - Thuis in Charlois